SeeWandel: leben im Bodensee - gestern, heute und morgen (ABH060)

Institutions
  • Department of Biology
Publications
    Kraemer, Benjamin M.; Boudet, Salomé; Burlakova, Lyubov E.; Haltiner, Linda; Ibelings, Bas W.; Karatayev, Alexander Y.; Karatayev, Vadim A.; Rossbacher, Silvan; Stöckli, Raphael; Straile, Dietmar; Spaak, Piet (2023): An abundant future for quagga mussels in deep European lakes Environmental Research Letters. IOP Publishing. 2023, 18(12), 124008. ISSN 1748-9318. eISSN 1748-9326. Available under: doi: 10.1088/1748-9326/ad059f

An abundant future for quagga mussels in deep European lakes

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Quagga mussels have expanded their range across the northern hemisphere in recent decades owing to their dispersal abilities, prolific reproduction rates, and broad ecological tolerances. Their remarkable capacity to filter particulates from the water column has had profound effects on inland aquatic ecosystems. In the North American Great Lakes, quagga mussel populations have increased inexorably since the late 1980’s, but it remains unclear whether quagga mussels will follow a similar trajectory in Europe where they have appeared more recently. Here we apply knowledge from a long-term quagga population monitoring effort in the North American lakes to predict future quagga populations in deep European lakes, where quaggas are quickly becoming a conspicuous part of the underwater landscape. We predict that quagga mussel biomass in Lakes Biel, Constance, and Geneva may increase by a factor of 9–20 by 2045. Like in North America, this increase may be characterized by a shift to larger individuals and deeper depths as the population matures. If realized, this rapid expansion of quagga mussels would likely drive the largest aquatic ecosystem change in deep European lakes since the eutrophication period of the mid-20th century.

Origin (projects)

Spaak, Piet; Alexander, Josephine; Bosch, Niklas; Ogorelec, Žiga; Straile, Dietmar; Rey, Peter (2023): Kleiner Fisch mit großer Wirkung : wie der Stichling den Lebensraum Bodensee verändert hat Aqua & Gas. Schweizerischer Verein des Gas- und Wasserfaches. 2023(7-8), pp. 90-96. ISSN 2235-5197

Kleiner Fisch mit großer Wirkung : wie der Stichling den Lebensraum Bodensee verändert hat

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dc.title:


dc.contributor.author: Spaak, Piet; Alexander, Josephine; Bosch, Niklas; Ogorelec, Žiga; Rey, Peter

Origin (projects)

Rey, Peter; Bosch, Niklas; Alexander, Josephine; DeWeber, J. Tyrell; Feulner, Philine G. D.; Frei, David; Ogorelec, Žiga; Seehausen, Ole; Straile, Dietmar; Spaak, Piet (2023): Felchen im Bodensee : gestern, heute, morgen Aqua & Gas. Schweizerischer Verein des Gas- und Wasserfaches. 2023(7-8), pp. 82-88. ISSN 2235-5197

Felchen im Bodensee : gestern, heute, morgen

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dc.title:


dc.contributor.author: Rey, Peter; Bosch, Niklas; Alexander, Josephine; DeWeber, J. Tyrell; Feulner, Philine G. D.; Frei, David; Ogorelec, Žiga; Seehausen, Ole; Spaak, Piet

Origin (projects)

  Alexander, Josephine; Spaak, Piet; Möst, Markus; Straile, Dietmar; Hetzenauer, Harald (2023): Ökosystemforschung am Bodensee : Abschluss des Forschungsprojekts "Seewandel: Leben im Bodensee - gestern, heute und morgen" Aqua & Gas. Schweizerischer Verein des Gas- und Wasserfaches. 2023(6), pp. 54-59. ISSN 2235-5197

Ökosystemforschung am Bodensee : Abschluss des Forschungsprojekts "Seewandel: Leben im Bodensee - gestern, heute und morgen"

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Wie der Projektname andeutet, widmet sich «SeeWandel» den Folgen der Änderungen, die der Bodensee durchlief und die in neuerer Zeit im See zu beobachten sind. Zu nennen sind hier insbesondere die hohen Nährstoffeinträge während der Eutrophierung, klimatische Veränderungen und invasive Arten – alles Faktoren, die die Zusammensetzung der Lebensgemeinschaft im Bodensee verändern, mit möglichen Auswirkungen auf die Funktionsweise und die Leistungen des Ökosystems. Den Anstoss zum Forschungsprojekt gab die Internationale Gewässerschutzkommission für den Bodensee (IGKB) [1]. Im Vordergrund standen zunächst Untersuchungen zur Resilienz (s. Box): Wie reagiert der Bodensee auf sich ändernde Umweltbedingungen (v. a. Nährstoffänderungen)? Bewegt sich das Ökosystem wieder zurück zum ursprünglichen Zustand? Oder hat es sich bleibend geändert? Der Fokus weitete sich aus, weitere Forschende und Partnerinstitutionen wurden gewonnen und mithilfe von Interreg1 konnte das breit angelegte Forschungsprogramm letztlich am Bodensee realisiert werden [1].

Origin (projects)

    Twining, Cornelia W.; Bernhardt, Joey; Derry, Alison; Hudson, Cameron; Ishikawa, Asano; Kabeya, Naoki; Kainz, Martin; Kitano, Jun; Kowarik, Carmen; Ladd, Sarah Nemiah (2021): The evolutionary ecology of fatty-acid variation : implications for consumer adaptation and diversification Ecology Letters. Wiley. 2021, 24(8), pp. 1709-1731. ISSN 1461-023X. eISSN 1461-0248. Available under: doi: 10.1111/ele.13771

The evolutionary ecology of fatty-acid variation : implications for consumer adaptation and diversification

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The nutritional diversity of resources can affect the adaptive evolution of consumer metabolism and consumer diversification. The omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA; 20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA; 22:6n-3) have a high potential to affect consumer fitness, through their widespread effects on reproduction, growth and survival. However, few studies consider the evolution of fatty acid metabolism within an ecological context. In this review, we first document the extensive diversity in both primary producer and consumer fatty acid distributions amongst major ecosystems, between habitats and amongst species within habitats. We highlight some of the key nutritional contrasts that can shape behavioural and/or metabolic adaptation in consumers, discussing how consumers can evolve in response to the spatial, seasonal and community-level variation of resource quality. We propose a hierarchical trait-based approach for studying the evolution of consumers' metabolic networks and review the evolutionary genetic mechanisms underpinning consumer adaptation to EPA and DHA distributions. In doing so, we consider how the metabolic traits of consumers are hierarchically structured, from cell membrane function to maternal investment, and have strongly environment-dependent expression. Finally, we conclude with an outlook on how studying the metabolic adaptation of consumers within the context of nutritional landscapes can open up new opportunities for understanding evolutionary diversification.

Origin (projects)

Funding sources
Name Finanzierungstyp Kategorie Project no.
Europäische Union third-party funds research funding program 623/18
Further information
Period: 01.06.2018 – 30.06.2022